Kalácsfelfújt recept

Elkészítés:
A tejet felforraljuk a félbe vágott vanília rúddal és a csipet sóval. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A forró tejből kivesszük a vaníliát és kanalanként, folytonos kevergetés mellett belekeverjük a tojássárgájához (ha nem keverjük vagy egyszerre sok forró folyadékot teszünk hozzá, a sárgáját "összerántja" és ronda lesz. (ha erre nem vállalkozunk, akkor hagyni kell kihűlni a tejet) Egy hőálló tálat kikenünk vajjal. A kalácsot kockára vágjuk, a felét leterítjük a jénaiba, meglocsoljuk a tojássárgás keverékből. Ráterítjük a felvert fehérjét, megszórjuk a gyümölcsök felével. Erre megy a kockára vágott kalács másik fele. Erre ráöntjük a maradék tejes keveréket, a tetejére szórjuk a gyümölcsök másik felét. A jénait langyos sütőbe toljuk, majd 170°C-on kb. 30-40 percet sütjük (míg a felfújt meg nem emelkedik, de a közepe is átsül), és langyosan tálaljuk. Tálaláskor leönthetjük még mézzel, igazi konyhatündérek pedig csinálhatnak hozzá vanília sodót. Frissen a legjobb, vendégnek csak így adnám, de a család megeszi a maradékot másnap is: ilyenkor kis tejjel meglocsolom, visszateszem a sütőbe és ott melegítem át, nem mikróban, mert ott csak kiszárad.
Hozzávalók:
- 10 szelet kalács
- 8 dl tej
- 1 rúd vanília
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 6 ek cukor (ízlés szerint akár több is)
- 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 30-40 dkg friss v. mirelit gyümölcs (nálam most erdeigyümölcs mix)
Elkészítés ideje: 60 perc
Megtekintések száma: 1120
Feltöltötte: tamas
Feltöltés ideje: 2008.11.21. 00:39:11 perc